J. Počiatek chce zlepšiť vzhľad Slovenska, aby pozdvihol turizmus

23.04.2013 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) – Krajšie železničné či autobusové stanice, lepší stav hraničných priechodov a verejných priestranstiev v mestách, ale aj skvalitnenie verejnej dopravy. Toto sú niektoré z návrhov, ktorými chce ministerstvo dopravy podporovať cestovný ruch na Slovensku. Rezort pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) ich opísal v Návrhu stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. Materiálom by sa mala zaoberať vláda.

"Vnímanie Slovenska závisí nielen od zariadení priamo spojených s cestovným ruchom, ale aj od celkového vzhľadu krajiny a verejných priestorov," odôvodnil rezort dopravy opatrenia v stratégii. Ministerstvá dopravy a vnútra, ale aj Združenie miest a obcí Slovenska by tak už v priebehu roku 2013 a potom v nasledujúcich rokoch mali popracovať na zlepšení vzhľadu krajiny.

Napríklad pri hraničných priechodoch by sa mali revitalizovať alebo asanovať nevyhovujúce budovy, prípadne odstrániť nadbytočné betónové zábrany, ale aj zlepšiť kvalita ciest. Lepší stav by sa mal zabezpečiť aj na železničných a autobusových staniciach, najmä tých, kde zastavujú medzinárodné spoje. Aj mestá a obce by mali upraviť verejné priestranstvá predovšetkým v centrálnych častiach a pri prístupových cestách. Dôraz sa má podľa rezortu dopravy klásť napríklad na dostatok zelene či zákaz parkovania na chodníkoch, ale aj na poskytnutiu priestoru pre cyklistov.

Nemotorizovaným turistom by mala zase viac vychádzať v ústrety verejná osobná doprava. A to napríklad tým, že dopravcovia by mali povinnosť uvádzať základné informácie pre cestujúcich aj v angličtine, prípadne v iných jazykoch. A tiež definovaním minimálnych štandardov verejnej dopravy na celoštátnej úrovni.

Návrh stratégie počíta s celým radom ďalších opatrení. Napríklad so zavedením národného systému kvality služieb v cestovnom ruchu, ako aj so znížením administratívnych prekážok v podnikaní v oblasti turizmu. Všetky opatrenia by mali v roku 2013 stáť takmer 17,7 milióna eur. V roku 2014 sa náklady odhadujú na 20,1 milióna eur.
 

Vyberte región